Aanpak

Ieder mens is uniek en in het bezit van verschillende talenten. Hoe kun je jouw talent inzetten? Lees hier meer over ons programma.

We werken vanuit kennis en intuïtie en ik kijk vanuit mijn ervaringen wat kan worden ingezet.

Mijn aanpak is erop opgericht te ontdekken wat jou blij maakt en hiervoor een aanbod te creëren. Ik kijk hoe wij jouw talenten kunnen ontdekken zodat je ze hierna kunt inzetten.

In deze zoektocht doorlopen wij samen verschillende fases:

Fase 1: Welkom

Hierin maken wij geheel vrijblijvend kennis met elkaar en onderzoeken in een gesprek of door middel van een wandeling in de natuur of er een click is met betrekking tot de vraag of behoefte die je hebt.

Als het klikt maak ik graag een vervolgafspraak om daadwerkelijk van start te gaan.

We starten altijd met 1 uur per week te werken in de tuin en kijken vervolgens hoe dat voor je werkt en waar je tegenaan bent gelopen. Na een maand evalueren wij waar je staat. Op basis hiervan maken wij nieuwe afspraken. Is het bijvoorbeeld gelukt om naar de tuin te komen maar ook hoe past de werkdag in jouw schema.

Onder motto van het niets hoeven gecombineerd met het aanwezig zijn op de tuin merken wij meestal als snel waar jouw uitdagingen liggen als het gaat om verstillen en niets moeten. Het idee hierachter is dat je stil wordt. Dan kan door het werken in de tuin maar ook door een wandeling waar je leert (ont) moeten. We kijken dan of het programma voldoet in huidige vorm en vervolgens wat nodig is voor de volgende periode.

De ervaring leert dat deze fase erg belangrijk is als het gaat om jouw volgende stap.

Fase 2: Verstillen

Wat roept in mij. Waar word ik blij van. De tuin, de bomen, de mensen, de ontmoetingen, de rust? Vaak ontstaat in deze fase een klein stipje op de horizon. Waar word je blij van en hoe passen jouw puzzelstukjes in een nieuwe horizon van jouw nieuwe toekomst.

Fase 3: (Ont)moeten

In de natuur ontmoet je jezelf door te ontmoeten.

Als duidelijk is waar de patronen bij jou liggen en waar jouw stip op de horizon is dan kijken we welke situaties bijdragen aan het moeten en ontmoeten en wat er nodig is om hierin verandering aan te brengen. Het kan zijn dat het fijner is om te komen als er niemand is op de tuin in de middag of dat je liever op een andere plek of in andere vorm een bijdrage levert. 

Fase 4: Vertrouwen

Als er vertrouwen is kunnen lastigere situaties worden opgepakt omdat er ruimte ontstaat.

In deze ruimte reflecteren we met elkaar op situaties in de tuin over jouw gedrag. Ook kijken wij of het mogelijk is om werkzaamheden in groepsverband te doen.
Immers hoe meer je in staat bent als vrijwilliger in plaats van cliënt aan de slag te gaan, hoe groter de kans is dat je met je nieuwe inzichten ook aan de slag kunt met oude patronen door nieuwe patronen te ontwikkelen.

Als deze fases succesvol zijn geweest ben je met je nieuwe patronen beter in staat hoofd te bieden aan de valkuilen die nog steeds op de loer liggen. Sommige mensen kiezen ervoor om na hun herstel dan ook nog te blijven komen op de tuin. Dan wel voor de ontspanning, dan wel voor een goed gesprek of een mooie ontmoeting.

Fase 5: (Her)ontdekken

Fase 6: Loslaten

Niet in staat zijn om te vergeven is als een elastiek dat je telkens in het verleden trekt.

De tuin en de tijd geven de ruimte om deze fases door te lopen.

Je eigen tempo

Ik ben ervan overtuigd dat de coachingsgesprekken succesvol zijn als deze fases goed worden doorlopen en er een click is tussen beide partijen. Bovendien is het belangrijk dat je hierin je eigen tempo mag bepalen.

De tuin en de tijd geven de ruimte om deze fases door te lopen. Immers je gaat ook daadwerkelijk aan de slag in de tuin met andere mensen. In de eerste fases kijken waar jij je het prettigste voelt in de tuin. Dat kan zijn in de tuin met anderen of liever op een plekje alleen in de rust. De ervaring leert dat iedereen hierin een andere behoefte heeft. Doordat de tuin verschillende plekken heeft met verschillende aandachtsgebieden en ruimte, is er voor ieder wat wils.

Ieder mens is uniek en daarom is elke aanpak uniek. We kijken wat bij jou past en gaan daar mee aan de slag. Geheel vrijblijvend nodig ik je dan ook uit om een keer te komen kijken en ervaren.