BuitenWerkt

Ons land kent een alarmerende stijging van stress gerelateerde ziekten op steeds jongere leeftijd. Stress gerelateerde problemen die mede veroorzaakt worden door een combinatie van toenemende stress en verminderde herstelmogelijkheden. Denk aan: burnout, overspannenheid en stress, kosten werkgever, werknemer en verzekeringsmaatschappijen.

Alles bij elkaar opgeteld, kost dit jaarlijks miljarden euro’s. Daarbij komt dat dertig procent van de mensen die gebruik maken van de WIA, dat doen op grond van een psychische aandoening.
BuitenWerkt heeft als doel om stress-gerelateerde problemen, zoals burnout, en langdurige stressklachten succesvol aan te pakken door middel van een aantal preventieve en curatieve programma’s. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een in Zweden ontwikkelde methode waarin groene (buiten)ruimten en een medische multidisciplinaire benadering een belangrijke rol spelen.

Zelf ontdekken

Onze visie is dat deelnemers zelf ontdekken, geholpen door een multidisciplinair team van professionals, wat voor hen de ideale aanpak is. De professionals werken vanuit verschillende disciplines en zorgen samen voor een geïntegreerde aanpak. De omgeving waarin dit plaatsvindt is een combinatie van speciaal daarvoor ingerichte tuinen en de omliggende natuur, die ingezet wordt in het preventie- of herstelproces.

Groen medicijn

Sinds enkele jaren wordt in de reguliere zorg onderkend dat een groene omgeving een positief effect heeft op de gezondheid en het welbevinden van mensen (natuur als ‘groen medicijn’). Mensen met depressies, burn-out of traumatische ervaringen hebben baat hebben bij de lijfelijke aanwezigheid en inspanning in de buitenlucht, en met het daadwerkelijk met de voeten in de aarde staan. Deze positieve correlatie wordt laatste jaren zowel nationaal als internationaal wetenschappelijk ondersteund2.

Een groene omgeving biedt rust, maakt het hoofd leeg, laat mensen weer terugkomen bij hun basis en nodigt uit tot bewegen

Een groene omgeving biedt rust, maakt het hoofd leeg, laat mensen weer terugkomen bij hun basis en nodigt uit tot bewegen. Van buiten word je dus beter. BuitenWerkt biedt een plek waar je met je handen in de grond kunt wroeten, waar je planten kunt zaaien, zien groeien en oogsten. Maar waar je ook gewoon kunt genieten en ontspannen, of kunt herstellen van een moeilijke periode in je leven, al dan niet in contact met anderen.

Expertisecentrum

BuitenWerkt bestaat inmiddels 3 jaar en is opgezet op basis van ervaring uit Nederland en vanuit Zweden. BuitenWerkt streeft ernaar als expertisecentrum haar kennis verder wetenschappelijk te onderbouwen in multidisciplinair en nationaal verband. BuitenWerkt helpt steunt mensen in staat te stellen hun inzetbaarheid te verbeteren door gebruik te maken van een groene, natuurlijke omgeving. In deze omgeving kunnen mensen leren hun veerkracht te vergroten en herstellen van langdurige, stressvolle situaties.