Petra heeft een drukke baan en onthaast in de natuur

Twee jaar geleden fietste ik door de Delftse Hout en nam toevallig de weg die langs de tuin Buitenleeft loopt. Daar zag ik voor de schuur een paar kruiwagens staan met komkommers erin en ook een hoeveelheid aubergines. Daardoor kwam ik in de veronderstelling dat er groente op de tuin werd verkocht. Ik stapte van mijn fiets om eens een kijkje te nemen.

Al snel werd ik door iemand van de tuin aangesproken en hartelijk ontvangen, waarna ik een rondleiding kreeg. Ik keek mijn ogen uit. Wat was dat een prachtig stuk land. Rustig gelegen met een grote moestuin, boomgaard en bloementuin! Er werd me uitgelegd dat ik geen groente, fruit of bloemen kon kopen maar dat ik wel oogstaandeelhouder kon worden.

Er waren vrijwilligers aan het werk op het land dat er erg idyllisch en rustgevend uitzag. Hiernaar was ik op zoek! Ik houd van buiten zijn in de natuur en heb behoefte aan een rustige omgeving.

Zelf woon ik in het centrum van Delft en heb een drukke baan in Den Haag in de Zorg. Mede daardoor ervaar ik het leven dikwijls als jachtig en stressvol. Buiten zijn en tuinieren werken voor mij vertragend en hebben een rustgevende uitwerking op mij, zoals ik eerder in mijn leven ondervond. Ik woonde vroeger als kind met mijn ouders in een groot huis waarachter een land was, waar ik na schooltijd heel vaak was te vinden.

“Buiten zijn en tuinieren werken voor mij vertragend en hebben een rustgevende uitwerking op mij”

Na een gesprek met een van de vrijwilligers van BuitenLeeft besloot ik om zelf vrijwilliger te worden en op de tuin te komen werken. Al mijn verwachtingen kwamen uit. Naast de genoemde rust bleek de onderlinge sfeer op de tuin erg gezellig en prettig te zijn en daarom bleef ik er komen, weer of geen weer. Ieder seizoen heeft zijn charme en dat maak je op de tuin heel bewust mee.

Inmiddels ben ik er nu twee jaar. Dit seizoen beleef ik het volledige proces van zaaien, planten verzorgen en oogsten. De manier van verbouwen zonder bestrijdingsmiddelen spreekt me erg aan. We moeten bewust met de aarde omgaan, en dat wordt door BuitenLeeft ook bevorderd.

Aan het promoten van BuitenLeeft bij de Papaver in Delft heb ik met veel plezier meegedaan. In de toekomst wil ik graag meedenken en doen wat betreft verdere promoties. Want niet alleen heb ik zelf veel geleerd bij BuitenLeeft, ik zou ook willen dat het belang ervan verdere bekendheid krijgt.